Turforslag: Historiske oplevelser
Turforslagets rutebeskrivelse
Start og slut på Assens Havn.
Åben ruten på Google Maps her: Historiske oplevelser.
Thorøhuse
Følg Sdr. Ringvej fra Assens mod Thorøhuse, der er et lille, gammelt fiskerleje med små stræder, som bedst ses til fods. Der er toilet og parkering ved Thorøhuse Forsamlingshus.
Thorø
Gå evt. en tur på Thorø. Den lille bro fører over en afvandingskanal fra Noret. Øen har en spændende historie, sjove bygninger og huser tre kolonier som kan lejes. Der kan arrangeres guidede vandreture på Thorø.
Fortsæt ad ruten og oplev de fantastiske udsigter og meget slyngede veje. På den anden side af Lillebælt ses Aarø ved indsejlingen til Haderslev fjord, længere mod syd anes Aabenraa og endnu sydligere ses Als.
Å Stranvej
Fører til en skøn badestrand ud for campingpladsen.
Fangehullet på slotsbanken
Længere fremme går ruten til højre gennem Slots Alle. Tag evt. en afstikker til den store borgbanke og se det gamle fangehul på toppen af banken. Her sad biskop Jacob Erlandsen fanget i 1259.
Hagenskov Slot, tidligere Frederiksgave
Fortsæt gennem det flotte slotsanlæg med Hagenskov Slot fra 1775, tegnet af arkitekt Rosenberg. Slottet anses for at være en af landets fineste klassicistiske bygninger. Til venstre ses det store ladegårdsanlæg med ridebane i midten. Her blev en del scener i filmen og tv-serien ”1864” optaget. Kør til venstre ad Prinsevej, der har navn efter Prins Frederik 7., der var guvernør over Fyn, inden han blev konge. Han brugte Hagenskov som sommerresidens.
Spinderhuset
På vej mod Ebberup ligger Spinderhuset. Det var portbygning i alleen til Hagenskov. Fra Prinsevej drejes først til venstre og lige efter til højre over jernbanesporene fra den tidligere jernbane mellem Assens og Tommerup.
Spindeskolen
Vejen går ad Ravnekærvej. I nr. 48 var den gamle spindeskole fra dengang hørproduktionen havde sin storhedstid på Fyn i begyndelse af 1800-tallet. Besøg evt. Hørvævsmuseet på Krengerup og få mere at vide.
Gamtofte Kirke
Kør over krydset ved Odensevej og fortsæt gennem Voldbro til Gamtofte Kirke, der er en 1100-tals kirke med fine detaljer. I kirken kan I bl.a. se de smukke og moderne kirkeruder af Peter Brandes, som giver kirkerummet et specielt lys.
Mindesmærke
Overfor kirken ligger en mindesten for en flybesætning på 8 mand, som blev dræbt under et flystyrt i maj 1944. Propellen fra flyet står ved stenen. Lancasterflyet havde ikke lagt miner ved Kiel som planlagt men blev ramt af Luftwaffe og faldt ned i præstegårdshaven - hullet kan stadig anes. Præstegården udbrændte sammen med 2 stråtækte gårde i byen, og kirkens tag blev slemt beskadiget. Fortsæt mod Assens af Brahesborgvej.
Brahesborg
Her passeres på højre hånd herregården Brahesborg, bygget som renæssanceborg i 1656 af Jørgen Brahe og ombygget i klassicistisk stil i 1756. Tag en afstikker gennem avlsanlægget og bemærk striberne i brolægningen oppe ved hovedbygningen. Det er hoveri-båse. Hver fæstegård havde sit felt på brolægningen, så fogeden let kunne overskue, om alle var mødt til hoveriarbejde.
Sulegården
I Lundager ligger Galleri Sulegården. Gården er en fin repræsentant for de fynske sulegårde. En sulegård har en speciel konstruktion af tømmer, suler, der bærer tagkonstruktionen. Følg ruten retur til Assens.